Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο ανήλικος «μοναχός» και οι μισές αλήθειες

Σύνδεση στην πηγή ...

 

Ο δωδεκάχρονος Μιχάλης «χειροτονήθηκε» –εκάρη στη γλώσσα του μοναχισμού– αγιορείτης μοναχός μέσω... Internet. Η ιστορία του μικρού «καλόγερου», ρουμανικής καταγωγής, γεννημένου στην Κρήτη και προσωρινού κατοίκου Ρώμης προτού εγκαταλείψει τα εγκόσμια για να εγκαταβιώσει εφ' όρου ζωής στο Αγιον Ορος, όπως έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, προκαλεί συγκίνηση και ίσως κάποια αγανάκτηση στη σκέψη ότι μπορεί να έπεσε θύμα «προσηλυτισμού».

Σύμφωνα λοιπόν με τα «ρεπορτάζ», ο ανήλικος αποχωρίστηκε γονείς και δύο μικρότερα αδέρφια και κατέφυγε στον Αθω, όπου μάλιστα «θαμπώθηκε» αντικρίζοντας για πρώτη φορά αγιορείτες μοναχούς. Οταν, δε, ρωτήθηκε από Ρουμάνο δημοσιογράφο που τον εντόπισε αν η ιδέα να πάει στο Αγιον Ορος ήταν τον γονιών του, φέρεται να απάντησε: «Οχι, δική μου». Τώρα πλέον «ο Μιχάλης δεν θα παίζει με άλλα παιδιά της ηλικίας του, ούτε θα βλέπει "παιδικά" στην τηλεόραση. Δεν θα πηγαίνει παρέα με τους συνομηλίκους του σινεμά. Δεν θα κάνει ποτέ σχέση με κορίτσι, δεν θα έχει ποτέ ερωτική επαφή με γυναίκα. Και όλα αυτά "σφραγίστηκαν" από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών».

Κάπου εδώ τελειώνει η «συγκινητική», πλην γεμάτη μισές αλήθειες, ιστορία του λιλιπούτειου «μοναχού» και αρχίζει η πραγματική. Ο μικρός Μιχάλης βρίσκεται πράγματι από τον Σεπτέμβριο στο Αγιον Ορος. Οχι όμως για να μονάσει, και μάλιστα με «δική του ιδέα», αλλά για να παρακολουθήσει, όπως άλλα 80 παιδιά, μαθήματα στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή ή Αθωνιάδα Ακαδημία στις Καρυές, από την οποία αποφοίτησαν μορφές του έθνους, από τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή έως τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Ιωάννη Πέζαρο.

 

Συνέχεια εδώ …

 

Windows 10

 

Delivery

Delivery
Φαγητό στο Σπίτι

Με την Παρέα.