Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κίνδυνος δραματικών εξελίξεων στον Τύπο​ με χιλιάδες ανέργους

Σύνδεση στην πηγή...

 

 

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

 

Η αντοχή συνολικά του εκδοτικού κλάδου στη χώρα, από το σκέλος των εκτυπώσεων (Ίριδα) μέχρι τα πρακτορεία διανομής (Ευρώπη, Άργος), δοκιμάζεται λόγω της κλιμάκωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 'ΔΟΛ ' και 'Πήγασος ', οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός πρωτοφανούς, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, περιβάλλοντος.

Η ανησυχία είναι πλέον έντονη και εκφράζονται φόβοι πως τυχόν επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε όλο το φάσμα του Τύπου αφού η πλειονότητα των εφημερίδων και των περιοδικών στην Ελλάδα τυπώνεται και διανέμεται μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το ΔΟΛ και τον Πήγασο.

Η 'Εκτυπώσεις IRIS ' που αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα, είναι 50%-50% θυγατρική των δύο ομίλων. Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, εμφανίζεται ζήτημα με το τραπεζικό δανεισμό της ο οποίος είναι στο σύνολο του βραχυπόθεσμος και είχε διαμορφωθεί στα 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Οι πωλήσεις (μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014) ανήλθαν στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εμφάνισε ζημιές προ φόρων 8,6 εκατ. ευρώ. Στην 'Ίριδα ', που απασχολεί 210 εργαζομένους, εκτός του ότι τυπώνεται το σύνολο σχεδόν των εφημερίδων ​​στην Ελλάδα, στηρίζεται ένα ολόκληρο δίκτυο εκτυπωτικών επιχειρήσεων, εταιρειών συσκευασίας εντύπων, βιβλιοδεσίας, εταιρειών διανομής κ.α.

Την ίδια στιγμή, οι κλυδωνισμοί μεταδίδονται και στο σκέλος της διανομής, όπου κυριαρχούν τα πρακτορεία της 'Ευρώπη ' και 'Άργος ', κάτι που καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο το παλαιότερο σχέδιο συνένωσής τους. Η διακίνηση που γίνεται μέσω των πρακτορείων εξασφαλίζουν πολύτιμο ρευστό για δεκάδες επιχειρήσεις του Τύπου και η οποιαδήποτε εμπλοκή μπορεί να τινάξει στον αέρα την ομαλή χρηματοδότησή τους (κάτι που συνέβη στην περίπτωση του ΔΟΛ, όταν μια εκ των πιστωτριών τραπεζών δέσμευσε ποσό 400 χιλ.ευρώ μετά την εκκαθάριση των πωλήσεων των εφημερίδων του συγκροτήματος).

 

Συνέχεια εδώ…

 

 

Windows 10

 

Delivery

Delivery
Φαγητό στο Σπίτι

Με την Παρέα.