πηγή: http: www.enet.gr
Τη θέση του ότι η Εκκλησία πρέπει να φορολογηθεί στη βάση των εσόδων-εξόδων, επαναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με συνέντευξή του στα ΝΕΑ του Σαββάτου, καλώντας ταυτόχρονα την Πολιτεία σ' έναν ειλικρινή διάλογο που θα ανοίξει και το θέμα της αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Επίσης ασκεί κριτική και σε μερίδα ιερωμένων που αρέσκονται σε τηλεοπτικές κορώνες εθνικοφροσύνης.
"Το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι παραμύθι” , σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος, και διευκρινίζει ότι η Εκκλησία δαπάνησε πέρυσι για το φιλανθρωπικό της έργο 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ “συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας” με 750 ιδρύματα πρόνοιας.
“Σε εμάς ισχύει το ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”, τονίζει και σημειώνει αναφορικά με τις προσωπικές του αποδοχές: “Ο αρχιεπίσκοπος τί νομίζετε ότι παίρνει στην Ελλάδα; 2.300 ευρώ. Τί χλιδή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με 2.300 ευρώ; Όταν κατέβω τώρα κάτω, δέκα άνθρωποι θα περιμένουν να τους δώσω κάτι. Ένα βοήθημα. Μπορώ να το αρνηθώ;”
Ταυτόχρονα, ο αρχιεπίσκοπος ασκεί κριτική εμμέσως και κατά της Πολιτείας για τα εκκλησιαστικά ακίνητα, καθώς την καλεί να αποδεσμεύσει τα κτήματα που έχει δεσμευμένα. Και ένα από αυτά, ολόκληρο, όσο κι αν κάνει να πάει στο Ταμείο για το Χρέος”. "Δεν μπορεί από τη μία να τα κρατάει δεσμευμένα και από τη άλλη θέλει να τα φορολογεί χωρίς να μας δίνουν έσοδα” υπογραμμίζει.
Η κριτική του κ. Ιερώνυμου επεκτείνεται και σε μερίδα ιεραρχών, που επιλέγουν τα τηλεοπτικά παράθυρα για να εκφράσουν τις απόψεις τους. κυρίως στα εθνικά θέματα. "Όλους τους ιεράρχες μας απασχολούν και μας πονούν τα εθνικά θέματα. Λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες δεν δέχομαι ότι υπάρχουν. Και ο πατριωτισμός του καθένα δε φαίνεται ούτε με τον αριθμό των λέξεων που λέει ούτε με την ένταση της φωνής του” , αναφέρει χαρακτηριστικά.