Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Προληπτική απαξίωση των ευρωεκλογών - www.kathimerini.gr

Προληπτική απαξίωση των ευρωεκλογών

Του Παντελη Μπουκαλα

Θα πρέπει να ’χουν κουραστεί πολύ τα στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν στην κάμερα έπειτα από κάθε δημοσκόπηση ότι «αν σηκώσουμε τα μανίκια κι αρχίσουμε τώρα αμέσως σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε το κλίμα». Γι’ αυτό και, καταπονημένα από το βάρος της ίδιας τους της δήλωσης, εξισώνουν κάθε φορά την υπόσχεση για σκληρή δουλειά με την καθαυτό δουλειά και, ακόμα περισσότερο καταπονημένα, αναβάλλουν για αύριο και για μεθαύριο αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τώρα.

Θα πρέπει επίσης να κουράστηκαν πολύ τα στελέχη της Ν.Δ. να δηλώνουν, ενόψει των ευρωεκλογών, ότι φυσικά και θα δώσουν με πείσμα τον αγώνα τους, διότι «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει». Και, από την κούραση αφενός, από τη βεβαιότητά τους αφετέρου ότι η κάλπη των εκλογών θα είναι πολύ στενάχωρη για το κόμμα τους, άλλαξαν τροπάριο. Και πλέον, με πρώτον και καλύτερο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ευρωεκλογών, με την αίσθηση ότι έτσι θα μειώσουν εκ προοιμίου και τη σημασία της αναμενόμενης ήττας τους.

Οπωσδήποτε οι ευρωεκλογές συνδυάζονται με τη «χαλαρή» ψήφο, η οποία, επειδή δεν υπακούει στους κανόνες του πελατειακού συστήματος, ίσως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις πολιτικές αντιλήψεις του πολίτη απ’ ό,τι η ψήφος των εθνικών εκλογών, που συχνά εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δούναι και λαβείν. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές ωστόσο έχουν έναν χαρακτήρα που υπερβαίνει κατά πολύ την ευρωπαϊκή τους διάσταση, για την οποία άλλωστε τα περισσότερα κόμματα ελάχιστα ενδιαφέρονται, εκ παραδόσεως. Δεν θα κριθεί λοιπόν η ευρωπαϊκή πολιτική των κομμάτων, για την οποία είναι πιθανό να μην πληροφορηθούμε τίποτε το σημαντικό έως την ημέρα των εκλογών, αλλά θα μετρηθεί και θα ζυγιστεί η κυβερνητική πολιτική την τελευταία πενταετία. Και θα βρεθεί ελλιπής, όπως προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ αυτού, από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα έως τη μονόπλευρα «σφιχτή» οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αν δεν συνοδευτούν από εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές θα έχουν οιονεί δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κι όχι βέβαια επειδή αυτό επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, που ήδη ζει με το όνειρο της επιστροφής του στην εξουσία, ένα όνειρο πάντως που δεν φαίνεται να ενθουσιάζει ούτε καν όλους τους οπαδούς του. Η προληπτική μείωση της σημασίας τους λοιπόν από τη Ν.Δ. μικρή παρηγορητική ισχύ έχει. Σε μια χώρα όπου κινητοποιούνται οι κομματικοί μηχανισμοί και επιστρατεύονται τα κορυφαία στελέχη ακόμα και στις φοιτητικές εκλογές, ποιος πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές, στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία, είναι τριτευούσης σημασίας; Μόνον οι ήδη ηττημένοι.

Delivery

Delivery
Φαγητό στο Σπίτι

Με την Παρέα.