Θεσσαλονίκη 24/04/2009
Αρ. Πρωτ.: 749
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιαγωγή: Επιτέλους, κάτι καλό, για τους καταναλωτές!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε, χτες, τα συμφέροντα των καταναλωτών, σε προτεραιότητα, κατά την ψήφιση του νέου κανονισμού, για την περιαγωγή φωνητικών κλήσεων, δεδομένων, και μηνυμάτων (sms).
Από τις 11 Ιουλίου 2009:
- Ένα μήνυμα, που λαμβάνεται, από το εξωτερικό θα στοιχίζει λιγότερο, από 11 σέντς.
- Ο χρόνος ομιλίας, που θα χρεώνεται, θα είναι ο πραγματικός χρόνος και θα υπολογίζεται, σε δευτερόλεπτα και όχι σε λεπτά.
- Οι φωνητικές κλήσεις, σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. θα στοιχίζουν 43 σέντς το λεπτό.
- Οι φωνητικές κλήσεις, από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. θα στοιχίζουν 19 σέντς το λεπτό.
Όμως, αυτή η θετική ρύθμιση δεν ολοκληρώθηκε, όπως περιμέναμε οι καταναλωτές. Για την περιαγωγή δεδομένων, δηλαδή την πλοήγηση, στο διαδίκτυο και το κατέβασμα αρχείων, δεν επετεύχθη και η καλύτερη συμφωνία:
- Η τιμή χονδρικής περιορίστηκε, στο 1 ευρώ.
- Τέθηκε ανώτατο όριο χρέωσης τα 50 ευρώ ανά μήνα, πέραν του οποίου θα διακόπτεται η σύνδεση του τηλεφώνου.
- Όμως, δε συμφωνήθηκαν οι τιμές λιανικής, που είναι αυτές, που οι καταναλωτές πληρώνουμε, έτσι ώστε οι καταναλωτές να ωφεληθούμε, ανάλογα, από τη σημαντική μείωση των τιμών της χονδρικής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφάλισε ότι οι καταναλωτές, που θα πάνε διακοπές, φέτος το καλοκαίρι, εκτός της χώρας κατοικίας τους, δε θα «στραγκαλιστούν», οικονομικά, όταν γυρνώντας, στην πατρίδα τους, θα πληρώσουν το λογαριασμό του κινητού τους. Οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας πρέπει να είναι περίπου ίδιες, είτε χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας, στη χώρα κατοικίας μας, είτε στο εξωτερικό. Τελικά, χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία και πολύ συχνά και την ίδια εταιρεία.
Όμως, οι χρεώσεις για την περιαγωγή δεδομένων, πρέπει να παρακολουθηθούν, στενά, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μείωση της τιμής της χονδρικής θα περάσει και στους καταναλωτές. Αν παρουσιαστούν φαινόμενα «αισχροκέρδειας», θα επανέλθουμε, στο θέμα, στην αναθεώρηση του κανονισμού, το 2011.
Τα παραπάνω δήλωσε η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων του κανονισμού, αγωνίστηκε, για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Συμμεριζόμαστε τις απόψεις της BEUC και δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε, στενά, τις εξελίξεις, στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
Σημ.: Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε. υπενθυμίζουν στους καταναλωτές: Ποτέ ξανά ΔΕΝ αγοράζουμε προϊόντα της ΦΑΓΕ